Rengeteg egymással versengő, egymást überelő fogyókúra létezik. Egyél csak húst, igyál csak folyadékot, vagy csak szimplán ne egyél semmit, stb. Sokféleképpen lehet fogyókúrázni, ám nagyon sokszor elvérzik egy-egy diétás recept. Nem feltétlenül a módszer rossz, csak hiányzik valami, mégpedig a kellő elhatározás.
Megfigyeléseim szerint van néhány dolog, amik sokkal fontosabbak a fogyókúrás módszereknél. Sőt, fogyni bárhogy lehet, ha néhány alapvető dolgot tisztázunk magunkban az elején. Az első dolog, hogy ne fogyjunk egyedül. Ha valaki egyedül diétázik, soha nem lesz senki, aki szolidarítson vele, amikor a többiek vadul tömik magukba a grillezett húst egy kerti partin, vagy a popcornt a moziban, hogy a házibulis éjféli pizza rendelést már meg se említsem.
A társaság mellett elengedhetetlen, hogy kitűzzünk egy célt. Ha nincs cél, szintén értelmét veszti a szenvedés. Mert meddig csináljuk? Keddig? Vagy ameddig kedvünk van? Kell egy cél, mellé pedig egy határidő. Ha ezek megvannak, már jó eséllyel menetelhetünk a kockás has felé. Van viszont még egy, sőt a legfontosabb feladat.
Mit sem érnek a közösen fogyókúrázó barátok, vagy a kitűzött cél, ha büntetlenül feladhatjuk a megmérettetést. Hiszen emberek vagyunk, ebből kifolyólag a fogadalmaink – ahogy a mondás tartja – olyanok, mint a fing. Egy ideig tartogatjuk, aztán úgyis elengedjük. Így előbb utóbb találunk egy indokot, amire hivatkozva kihátrálunk az egész mögül és még magunknak is elhisszük, hogy abba kellett hagynunk.
Kell tehát egy büntetés. Ez lehet kollektív, vagy egyéni, attól függ, hogy milyen, mekkora társaság jön össze a közös fogyásra. Mindenesetre a büntetésnek olyan elrettentő erejűnek kell lennie, hogy senkinek ne jusson eszébe a feladás, sőt, mindenki árgus szemekkel figyelje a többieket is, hátha valaki kidől és végig lehet kárörvendeni a kitűzött büntit. Ezek után a módszer lehet bármilyen. Gyorsan sokat, vagy lassan, egyenletesen. A lényeg, hogy a kitűzött határidőre meglegyen a teljesítmény.
És, hogy lássátok, nem a levegőbe beszélek, egy családi nyárvégi estén 10-ed magammal aláírtunk egy ilyen fogadalmat, mindenki a maga kitűzött kilóit felírta egy lapra, amit karácsonyig teljesítünk. A szankció, hogy aki nem teljesíti a vállalását, a szilvesztert szín józanul kell töltenie. Jó, nem latex bólogatóban kell bemennem a munkahelyemre, de azért szerintem ez is igazi büntetés. Ha másért nem is, akkor ezért tutira teljesítem a magam 10 kilóját. Januárban megírom, hogy sikerült-e.