Talán már öt év is eltelt azóta, hogy elkezdtek szállingózni a hírek, hogy egy kis büfé a Blahánál csodát csinál. A Montenegrói Gurman megjelenése feloldozta Budapestet a gyros-pizza-hamburger fogságából és új lehetőséget adott a gyorsan és főként jót enni szándékozóknak. Akkor a nyitáskor, kedves és kissé fogalmatlan kiszolgáló személyzet mérte a porciókat a tányérokra, kedvesen körözöttnek hívva az urnebest. Bár tény, hogy a két étel családi gyökere erőteljes azonosságokat mutat. Sőt, kimondható, hogy végül is ugyanazon alapanyagokból épülnek fel, csak kissé az arányok mások.

A népszerűséggel a növekedés lehetősége is eljött és meglepő módon második éttermüket a Törökbálinti Max Cityben nyitották, amelyet leginkább lakberendezési kísértetházként lehetne jellemezni. Életet vittek bele, hiszen a jó ételek kedvelői ott a törökbálinti kulináris sivatagban, melyet csak itt-ott tör meg egy-egy üzemi étkezde örömmel fogadták az új minőségi gyorsételeket kínáló konyhát.

Kissé kiesett az egyébként központi helyen található Blaha Lujza téri intézmény, így sok idő telt el a következő látogatásig. A változás szembetűnő, megnagyobbodott utcafront, hangszigetelés, sőt asztalszerviz várja már a vendégeket. Szerencsére a faszenes grill és az ajánlatok a régiek.

Egyszerű, az egész balkánon fellelhető ételeket lehet kapni, melyet az összes kis kifőzde és étterem kínál, szerte Szerbia, Macedónia, Bosznia vagy akár Montenegró városaiban. Bár jó lenne más autentikus délszláv ételeket, köftéket, csorbákat kínáló éttermet is találni Budapesten, egy kis grilltől több nem várható és nincs is rá szükség ahhoz, hogy igazi ízeket adjon a tányérra.

Anno az első találkozáskor a Montenegrói Gurman ételeivel az élmény frenetikus volt. Talán az alábbi videó tudja visszaadni azt az érzést, amikor a töltött pljeskavicába harapva érezni lehetett: (a lényeg kb. 45 mp-nél)

 

Most ugyanerre az élményre vágyakozva, gyorsan helyet foglalva a szabad asztalok egyikén, ustipákot rendelek. Az ustipák, kis húsgombóc, a húsmasszába szalonna és sajt van belegyúrva, így sütik meg faszénen. A legjobbat Szkopjében egy kis étteremben ettem. Füstös, szaftos, folyós sajttörmelékekkel, a falatokban fröccsenő szalonnakockákkal. Ilyet adjanak mindennap és boldogan élek.

Tehát ustipák, a hozzá járó ingyenes köretek és egy már fenn említett urnebes. Látszódjon a lényeg, nem kell ajvárral elfedni. Hozzáteendő, hogy korábban az ételekhez választható köretek választéka jóval szélesebb volt, most mindösszesen hagymára, salátára és lepénykenyérre redukálódott. Tudni kell azonban azt is, hogy tőlünk délebbre ezt tényleg nem bonyolítják agyon szószokkal és köretekkel. Beszéljen a hús.

A hús néma marad. Tányéron érkeznek a húsgombócok, mellettük a hagyma és saláta felszecskázva, kosárban a roston melegített lepény, kissé megkésve jön hozzá külön tálkában a „körözött”. A reveláció elmarad. A hús szépen van sütve, de a faszén illatot elnyomja a hetes busz, bár erről az étterem nem tehet. Amiről viszont igen az az, hogy hiányos az ustipák, se sajt, se szalonna nincs belegyúrva a golyókba. Kár. A lényegétől fosztódik meg így ez az egyszerű étel. A lepény friss forró, még mindig az egyik legjobb török típusú kelesztett kenyérféle a városban. Jobb albán pékségekben lehet ilyet találni néhanapján. A saláta és hagyma érdektelen. A körözött sajnos kiérdemli hajdani gúnynevét, hiszen nincs meg a szlávos vadság benne, inkább egy békés magyar nagymama körített túrójának a hangulatát adja vissza.

A Montenegrói Gurman még mindig jó. Jobban mondva jobb, mint az átlag utcai étkezde a pulykagyrosos, meleg szendvicses helyektől kezdve az álrétesházakig. A kiszolgálók, gyorsak, kedvesek. Teszik a dolgukat, különösebb fakszni nélkül, mint az egy ilyen helyen kell. Logózott formaruhában lavíroznak a járókelők között a Blaha téri árkádok alatt elhelyezett asztalokhoz. A rendelés, ahhoz mérten, hogy frissen sül az étel, gyorsan érkezik. Jó minden, csak az arányok tolódtak el kissé. Jó beülni, hideg Laskó sört inni pénteken este, de belehízott a mindennapok rutinjába az étterem. Nem kedvesen balkánosan szétszórt, mint Surda a Forró Szélben, hanem figyelmetlen kissé. Ellenben közel fél éve nyitott egy pirinyó grill, a Boráros térhez közel, YU grill a neve. Lehet, hogy trónkövetelője akadt a balkáni ételek képviselőjének? Legközelebb választ találunk rá.

A teszt időpontja: 2014.május 23. A teszt az adott időpontban tapasztaltak leírását tartalmazza, a teljesítmény a tesztet követően változhat. A tesztben leírtak szubjektív véleményt tartalmaznak, hiszen minden ember ízlése más és más. Amennyiben véleménye, hozzászólása lenne,  kérjük tegye meg!