Több éve ismeretes, hogy a Viharsarokban tapasztalható gasztrosivatagban egy magányos világítótorony őrzi a minőségi alapokon nyugvó vendéglátás tűzét.

A Brill bisztró az utóbbi időszakban az összes lehetséges elismerést begyűjtötte a különböző szakmai és kevésbé szakmai szervezetektől. Büszkén hirdeti honlapján, hogy konyhájának alapját a Békés megyei parasztkonyha adja. Ez az igazi patrióta hozzáállás el is várható egy viharsarki étteremtől, hiszen a térség a nevét is a kiállásukról és tántoríthatatlanságukról méltán híres gazdákról kapta.


"A Brill Bisztró egy Békés megyei parasztkonyha, ami a megye mezőgazdasági termékeire és kézműves értékeire épül"


Ily messzire tervezett út esetén, körültekintően több nappal előre foglaltunk asztalt telefonon. Készségesen, bár kissé meglepetten biztosítanak minket péntek esti asztalfoglalásunkról. A helyszínre érkezve megértjük miért. Csöndes békéscsabai mellékutcácskában eldugva rejtezik az étterem, szépen felújított modernebb házban.

A ház mellett kétfunkciójú terület, egyszerre parkoló és tujákkal elkerített kis terasz. Nagyon kellemes, álmos péntek eseti vidéki hangulat jellemzi a pillanatot.

Az étterembe belépve a hangulat folytatódik, két pincér és egy félhomályos, kedvesen és egyszerűen berendezett étterem fogad minket. Bár foglalásunk volt, semmi szükség rá, van hely bőven. Sajnálatos, hogy foglalásunk ellenére nem terítettek fel nekünk előre asztalt, de így legalább szabadon választhatunk. Helyet foglalunk egy kissé félreeső asztalnál, így könnyebben figyelhetjük az étterem rezdüléseit. Rezdülések, rengések vannak bőséggel, az étterem tulajdonosa teljes mellszélességgel az étterem kormányát fogva vezeti a helyet. Erős, meghatározó személyiség, aki ételt ajánl, telefonál, a konyhán instruálja a személyzetet, étlapot szerkeszt egyszerre. Jelenség. Láthatóan együtt él az éttermével, ez sajnos a legtöbb étteremből erősen hiányzik.

Pincérünk érkezik, étlapot kapunk, italt választunk. Házi mentás limonádét és eperszörpöt kérünk, míg leadjuk az ételrendelésünket. Az előre tervezettség okán, már-már kész tervekkel érkeztünk az étterem honlapján szereplő étlap alapján, amit kissé módosítanunk kell, látván, hogy egyes ételek érdekes elemei kicserélődtek, áruk változott, illetve nem találhatóak az étlapon. Kár, bár így is bőven izgalmas a választék. Megérkeznek az italok, mindkettő egyszerűen szervírozott, minimál díszítéssel, szívószállal. Tiszta ízű, passzírozott epervelőből áll az egyik, a másikban citromkarika és mentalevél található. A menta íze nem érvényesül igazán, pedig még jobban frissítene. Legalább nincs agyonédesítve. Pincérünk, hangedlivel a kezén térül fordul és felteríti az evőeszközeinket. Biztosra megy, minden villa alá elhelyez egy-egy szalvétát. Kedves bár kissé szokatlan terítési stílus. Az biztos, hogy nem kell pótszalvétát kérni az étkezés során.

Üdvözlőfalat, bevezető nincs, a régi idők parasztembere sem kényeztette a gyomrát holmi elő falatokkal, egyből elém kerül a választott előételem a Ház kenyőmájasa.

Négyszögletes tányéron tálalt, kissé finomított megjelenésű májas, azonban ízeiben szépen hozza a térség rusztikus ízeit. Tömörebb szerkezetű házi kenyér jár mellé, nem a hagyományos parasztkenyér, inkább az újabban népszerű gyökérkenyér típus. Két korong formázott májas, díszítés, külön tálkában házilag savanyított lilahagyma cikk. A májas alapízét a csabai kolbász határozza meg, mellette a máj belsőség íze szépen lekerekedve jelenik meg. A hagyma nagyon jó. A marináló lé egészen virágos ízű, illatú, talán hársméz kerülhetett bele. Jól egészíti ki a májast.

Jó kezdés, mely után két nagy mélytányérban érkeznek leveseink. A kakasleves házi csigatésztával, forrón tálalt, erőteljes ízű lé. Szépen zsírtalanították, benne hajszálvékonyra szelt sárgarépa, melyet mindössze a forró leves blansírozott, kiváló állagú csigatészta, és szárnyas hús kockák. A hús maga nem képviseli a kakas jellegzetességeit, nincs erős vadra emlékeztető íze, talán fiatal állatból készítették.

A gulyásleves, marhahússal töltött tésztával érkezik. Nagy mennyiségű, finomított lé, melyet át is szűrhettek, így kissé a gulyás erőleves vonalat, nem a rusztikus gulyások családját erősíti. Krumpli kockák, sárgarépa, hús és az említett tésztabatyu található benne. Kellemesen csíp, átmelegít, ahogyan egy gulyásnak tennie kell. Egy hibája van, csak egy töltött tésztakorong található benne, pedig a tészta nagyon jó és a tölteléke is kellemesen fűszeres. A hiba az, hogy többet kívánunk belőle.

Asztaltársam főtele és az én első főtányérom egyszerre érkezik. Kacsamell cigánkával, házi derelyével lilakáposztakrémmel, illetve Orosházi ludaskása.

A kacsamell rozéra sütve érkezik, bár kissé kihúzódott a tálalás során, a reméltnél így kissé tömörebb az állaga, mellette nagy mennyiségű lilakáposztakrém és két házi derelye pihen. A konyha szereti a jó tésztákat, ezeknek is ruganyos az állaga, meglepetésként tovább növeli a tányéron található káposzta mennyiséget, ugyanis ugyanaz a krém tölti ki, mely tömegesen képviselteti már magát a kacsamell alatt. A káposzta egyébként jó, nem túlédesített, inkább a savas karaktert részesíti előnyben. Ez nem mondható el a cigánkáról, amely egyébként igazi békési specialitás, májjal kevert kolbászhús sertéshálóban sütve. A tányér közepén erősen túlsült állapotban szomorkodik, ízében eluralkodik a túlkészült máj durva vasas kesernyéssége.

Ezzel szemben az Orosházi ludaskása az étkezés egyik legjobb tányérja. Sőt, a legjobb. Nem parasztos ez sem, nem örvendeztet meg csontos elemekkel, viszont az egyik legjobban összehangolt, harmonikus és szépen tálalt étel. Kellemes sűrűbb állagú rizottó módon elkészített rizskása, benne apróra vágott gyökérzöldségek, a rizottón a liba különböző részei, elemenként optimálisan elkészítve. Ropogós libapörc, pörzsösre sütött konfitált zúza, szaftos hús és eszményi krémes, nem grízes, eres csodálatos ízű hízott máj.  Kis élénk színű libazsír színesíti a tányér alját, ha egyet lehetne kérni, kissé több zsír, szaft bőséggel javallott lenne. Ez egy olyan tányér, amelyért érdemes volt ellátogatni az ország ily távoli pontjára. Paprika nélkül magyaros, nem finomkodó mégis könnyed.

A főtételemet be is árnyékolja az előző fogás ragyogása, pedig ez is szépen és egyszerűen kivitelezett darab. Szopós malac steak, bőrén ropogósra sütve, kolbászos lecsóval írta az étlap. A steak alapján bőrös karajt vártam, helyette hasalja érkezett, melynek módfelett megörültem. Sokkal jobb állagokat és ízeket lehet kihozni ebből a kissé kevésbé népszerű húsrészből. Ruganyosra készítették, a hús nem elomló, hanem intenzív rágásélményt ad. Mellette erőteljesen fűszerezett frissen sült házi kolbász és egy kicsit túlfinomított lecsó található. A lecsó inkább egy sültpaprika ragú paradicsommártással, bár az is igaz, hogy ahány szakács, annyi lecsó. Egy kicsivel rusztikusabb jobban illene a honlapon megénekelt parasztkonyhához.

Végül lezárásképpen két desszert érkezik. A ház Rákóczi túrósát a tulajdonos szolgálja fel, mellékelve a figyelmeztetést a tányér a melegen tartó alól érkezett, óvatosan érintsük. Nemcsak a tányér, maga a desszert is frissen készült, tűzforró. Egyedi kivitelezésű látványos desszert átirat. Jó, bár kissé túl édes a hab a tetején, sajnos ugyanez mondható el a kevésbé túró központú sűrű sült pudingról és a házi lekvárról is. Édesbe hajló desszert, tartalmas lezárás, édesszájúaknak kötelező. Sokkal könnyedebb a másik desszertnek rendelt madártej. Lágy szép formájú tojáshab, nagyon könnyű hűvös krémben tálalva. Nagyon egyszerű desszert mégsem tudják elkészíteni a legtöbb helyen ilyen jól.

Kérjük a számlát, gyorsan érkezik, a végösszege valahol 13 000 forint körül áll meg. Figyelembe véve az elfogyasztott ételek minőségét és mennyiségét, ez így egy tökéletesen korrekt ár.  Elégedetten távozunk. Összességében, ha valaki a békési megyeszékhelyen jár és vihar dúl a lelkében egy jó étel után, látogassa meg a Brill bisztrót. Ki fog sütni a nap.

A teszt időpontja: 2014.június 13. A teszt az adott időpontban tapasztaltak leírását tartalmazza, a teljesítmény a tesztet követően változhat. A tesztben leírtak szubjektív véleményt tartalmaznak, hiszen minden ember ízlése más és más. Amennyiben véleménye, hozzászólása lenne, kérjük, tegye meg!