Grand Boulevard, Place Eiffel. Világváros. Ez is Budapest. A Nyugati tér környéke az elmúlt évek folyamatos megújításának egyik helyszíneként az indusztriális közlekedési csomópontból egyre inkább élhető, megélhető környékké kezd alakulni. Így képzelhették el a múlt századelői városújítók, köztük Podmaniczky báró is, kiről a közelben lévő, egyelőre hangulatosnak nem nevezető utca is a nevét kapta. A kozmopolita életérzésnek a színvonalas éttermek is szerves részét képezik, melynek az Eiffel téren egy újnak tűnő japán „all you can eat” étteremmel együtt a tesztalany NU Bistro próbál megfelelni. Lássuk hogyan?
A bizonytalanul, de korán beköszönő nyár egyik első napján keressük fel az éttermet, mely az Eiffel téri „gödörben” található. Hangulatos szépen rendezett tér, mely elfeledteti a tőle 30 méterre nyüzsgő nagykörúti forgalmat. Az étterem tábláját elfedik a napernyők, de kizárásos alapon a fent részletezett éttermi választékból könnyedén kiválasztható a célpont. Helyet foglalunk a teraszon, a pincérek köszöntenek, miközben legalább négyen sürögnek a hétköznap 12.00 óra előtt már jelentős foglaltságot mutató asztalok között. Étlapot kapunk, mely könnyen áttekinthető révén négy-négy elő és főétel illetve három desszert szerepel rajta. Az ételek külön-külön árral ellátva is rendelhetőek, de a mostanság népszerű szisztéma szerint 3 fogás kedvező 1790 Ft-os áron elérhető. Kell ennél több?
Felszolgáló érkezik, italrendelés felől érdeklődik. Megrendeljük. Limonádék, narancsos, grapefruitos, bodzás. Nem bonyolult, jóleső frissítők. Italok után az ételek is átbeszélésre és rendelésre kerülnek. Sajnálatos módon az egyik előétel (Lengyel karfiol, szalonnás tejfölhab, tökéletes tojás) nem érhető még el, de a helyette kért leves kárpótol.
Kétféle előételt választottunk, egyik fehérrépa krémleves, turbolyával és gránátalmával, a másik egy itthon nem elterjedt francia klasszikus a Vichyssoise. Burgonya és póré krémleves. Hidegen. Több hideg, zöldségalapú leves kéne a nyári déli menükbe (például, tarator vagy kapros savanyú káposzta krémleves). Nagyobb érdeklődéssel választanánk, mint a sokszor kissé egysíkúan megoldott hideg gyümölcs leveseket. A Vichyssoise hideg, habos, nem túl sűrű és krémes. Könnyű állagú burgonya kockák és póréhagyma darabkák szolgálnak önbetétként. A leves tetején kevés snidling. Szép indítás, miként a másik megfelelő hőmérsékleten kapott fehérrépa leves. Fehér, selymes, nem túl tejszínes üdítően pikáns leves, melyet szépen pöttyöz az élénkvörös gránátalmamag. Benne még pár szál turbolya, mely kissé ánizsos aromájával tovább emeli a leves ízét. Szép.
Főtelekből választható, tőkehal, csülök, nyúl és tészta alapú fogás is. Mindenki találhat kedvére valót, kompromisszumot kötni nem kell. A nyúlcomb filézve panko morzsában bundázva érkezik beluga lencseraguval és salátával. A hús panírja pankohoz illően ropog, a belső tartalom nincs kiszárítva, szaftosan omlik. Jó ellenpont a tányéron a meleg fűszeres roppanós állagú szépen elkészített jó minőségű lencseragu. Kis zöldként, változatosságként madársaláta jelenik még meg, egyszerű balzsamecet öntettel. Nyulat mindenkinek, már aki nem cukigán (azon személyek gyűjtőfogalma, kik „cuki” állatokat nem fogyasztanak). Kóstoljuk a tésztát, mely szélesmetélt, bihari sonkával, pestóval és eperrel. Ideális állagú tésztát kapunk, melyet szépen bevon az elégségesen és nem túlzással adagolt erőteljes ízű pesto, rajta hajszálvékonyan szeletelt sonka, mellette friss eper. A tésztát mindegyik kiegészítő egyre feljebb és feljebb emeli, mind a maga ízét kiemelve. Édes savas eper, vegetális ízű olajos pesto és sós füstös érlelt sonka. Egy ebéd főfogásaként ennél több sem kell. A tőkehal az előbbiekhez képest egyszerűbb fogás. Tőkehal ananászos grill zöldségekkel. Jól válogatott grill zöldség, ananász és egy szelet ropogós bőrű hal. Könnyű nyári ebéd. Jó lenne, ha az ananász mondjuk salsa formájában markánsabban jelenne meg a tányéron.
Végül következzen két desszert lezárásképp. Sült török joghurt, aszalt gyümölcsökkel, török mogyoróval. Brulée formában készített, mézes joghurtdesszert, melynek sűrű állagát szépen frissítik a belerejtett kandírozott citrushéjak és törökmogyoró. Kompakt egyszerű desszert, jól zárja a három fogásos ebédet. Másik kóstolt desszert egyszerű teljes kiőrlésű torta. Szaftos, a mellé adott krémmel könnyen csúszó desszert, mely a mostanában bűnös szénhidrátot a teljes kiőrletéssel kívánja megbocsájthatóvá tenni. Megbocsájtjuk.
Számla érkezik, korrekt végösszeggel. Átlátható és pontos. Ahogyan az egész bistro. Hétköznap, aki egy kis nagyvárosiasságot szeretne vegyíteni az átlagoson túllépő konyhával, mondjuk egy baráti vagy üzleti ebéd keretében a Nyugati tér környékén akkor a NU az egyik biztos pont, ahol ezt megteheti.
A teszt időpontja: 2014.május 23. A teszt az adott időpontban tapasztaltak leírását tartalmazza, a teljesítmény a tesztet követően változhat. A tesztben leírtak szubjektív véleményt tartalmaznak, hiszen minden ember ízlése más és más. Amennyiben véleménye, hozzászólása lenne kéjük tegye meg.
Utolsó kommentek